Stand van zaken filteren en opschonen plaatsbepalingspunten en controleservices

23 apr 2022

Bericht van het Kadaster

Met versie IMGEO 2.2 is de eis gesteld alleen plaatsbepalingspunten (PBP’s) op te nemen in de LVBGT met een inwinningsmethode die voldoende nauwkeurig is en die aan een goed idealiseerbaar object te koppelen is. Als onderdeel van release 21.3.2. van BRAVO is op 27 december vorig jaar de filtering op redundante Plaatsbepalingspunten in BRAVO beschikbaar gekomen. Helaas is geconstateerd dat de filtering in BRAVO soms ongewenste gevolgen had voor de verwerking van aanleveringen en is deze medio januari weer teruggedraaid. Het probleem is opgelost en als onderdeel van release 22.1 van BRAVO op 12-4-2022 beschikbaar gekomen in BRAVO. Dit betekent dat we de redundante PBP’s, met ongewenste inwinningsmethode en/of niet te koppelen aan een goed idealiseerbaar object, uit de LVBGT en PDOK kunnen gaan verwijderen. Dit proces zal enkele weken doorlooptijd met zich meebrengen. Wanneer de schoning is afgerond zal hierover gecommuniceerd worden.

Controle op plaatbepalingspunten – Controleservice.
Maandag 11 april is in het kader van IMGEO 2.2 de domeinwaarde ‘transitie’ verwijderd uit de domeinwaardentabel van de LVBGT. Gevolg hiervan is dat als een bestand dat plaatsbepalingspunten (PBP) met de inwinningsmethode ‘transitie’ bevat ter controle aangeboden wordt de controleservice een foutmelding geeft dat er een ongeldige domeinwaarde aangeleverd wordt.
Op dinsdag 12 april is óók de filtering op plaatsbepalingspunten(PBP) weer aangezet die voorkomt dat PBP’s met een ongeldige inwinningsmethode zoals “transitie” geregistreerd worden in de LVBGT. Dat betekent dat de foutmelding van de Controleservice genegeerd kan worden omdat BRAVO PBP’s met inwinningsmethode “transitie” wegfiltert uit de aanlevering aan de LV-BGT.
Een aantal bronhouders is sinds maandag 11 april tegen genoemde fout aangelopen op de controleservice en hebben vervolgens de inwinningsmethode van het plaatsbepalingspunt via een wijziging proberen aan te passen naar een geldige waarde. Hierbij geeft BRAVO een foutmelding dat hetzelfde PBP al geregistreerd is met afwijkende gegevens. Dat is terecht, PBP’s kunnen niet gemuteerd worden en mocht bijvoorbeeld de inwinningsmethode wijzigen dan moet het PBP met een nieuwe unieke identificatie en een nieuwe geldige inwinningsmethode opnieuw aangeleverd worden.