Bravo – Apex upgrade ‘onder de motorkap‘   

09 nov 2020

Apex, de ontwikkelomgeving waarin het BRAVO-portaal is gemaakt, is aan een update toe. De applicatie upgrade gaat over van Apex versie 4 naar Apex versie 20. In deze omgeving worden de schermen van de gebruikersinterface gemaakt. Zonder de upgrade zou het steeds moeilijker zijn om Bravo te updaten, een onacceptabel risico wat betreft security.   

Dit is niet zomaar een upgrade, het heeft een grote impact op de applicatie, gebaseerd op de Servicedesk applicatie van Transfer Solutions. In 2019 ging deze door een vergelijkbare upgrade van Apex versie 4 naar versie 19. De opgedane ervaring van Transfer Solutions wordt ingezet in ons upgrade project.

Voorbereiding  

Gezien de complexiteit van de upgrade hebben wij besloten om vooraf een audit op de applicatie uit te voeren. Een soort APK voor software, die inzichten geeft in hoe BRAVO in elkaar zit. De applicatie is natuurlijk een aantal jaren in gebruik en is continu uitgebreid. Omnext voerde de audit uit en adviseert ons in overleg met Transfer Solutions in de planvorming rondom de upgrade. Naast de upgrade van Apex is rekening gehouden met de impact op andere componenten zoals databases, applicatie servers, Geoserver en OpenLayers.

Planning

De eerste stap van de upgrade wordt in een “stand-alone Cloud testomgeving” uitgevoerd door Transfer Solutions. Hierin vindt een beperkte upgrade op sleutel onderdelen plaats. Dit traject is nu gaande en is naar verwachting eind november afgerond. Op basis van de uitkomsten wordt de vervolg upgrade bepaald en in de Cloud uitgevoerd. Na afronding hiervan worden de upgrade in de reguliere Ontwikkel/Test/Acceptatie/Ketentest en Productie omgevingen uitgevoerd.

Wij verwachten dat het hele traject tot maart 2021 doorloopt. We houden jullie op de hoogte van reguliere updates in de nieuwsbrief en op de website.