Veelgestelde vraag: Hoe zit het met de registratie van opslagtanks in IMGeo 2.2
Om zicht te krijgen op de locaties van opslagtanks met vloeistoffen, gas of energie (zoals buurtbatterijen), worden in IMGeo 2.2 opslagtanks geregistreerd. De locatie van opslagtanks is belangrijke informatie voor de hulpdiensten die de BGT gebruiken.
Auteur: Geonovum
Buurtbatterijen
Gas- en watertanks zijn vaak direct goed te herkennen. Met de opmars van duurzame, lokaal ingewonnen energie, verschijnen nu op diverse plaatsen ook zogenaamde buurtbatterijen. Deze worden vaak vergunningsvrij geplaatst. Dat brengt risico’s met zich mee in geval van een calamiteit. Het blussen van een buurtbatterij vraagt immers een andere aanpak dan een ‘gewone’ containerbrand. Hetzelfde geldt voor gas- en vloeistoftanks.
Wanneer een beheerder openbare ruimte ineens een container op een stuk grasveld of langs een voetpad ziet in een woonwijk met veel zonnepanelen, kan dat aanleiding zijn om bij een netbeheerder na te gaan of dit een opslagtank is. Blijkt een container inderdaad een opslagtank dan moet deze conform IMGeo 2.2 als OverigBouwwerk met de classificatie ‘opslagtank’ worden vastgelegd. Het is binnen IMGeo 2.2 niet nodig om de inhoud van de tank nader te specificeren.
Wanneer vastleggen en wanneer niet?
De registratie van opslagtanks gaat vooral om tanks in de openbare ruimte. Bevindt een bovengrondse opslagtank zich op een particulier terrein dat niet groter is dan 15ha, dan is het optioneel om deze vast te leggen conform IMGeo 2.2
Zie voor meer informatie over het vastleggen van opslagtanks ook de praktijkrichtlijn.