Hello-Goodbye-interview

Negen jaar lang was Heidi van der Vloet voorzitter van het SVB-BGT Bronhoudersoverleg. In die tijd ontwikkelden de circa 400 bronhouders de BGT van een goed idee naar een volwassen product.
Uiteraard was ik nieuwsgierig wat Heidi in die jaren allemaal heeft meegemaakt en hoe zij haar rol van voorzitter vorm gaf. Daarom begaf ik mij op een mooie woensdagochtend richting het Brabantse Heesch voor een Hello-Goodbye-interview.
Je hebt dit maar liefst negen jaar gedaan. Wat is er in die tijd allemaal veranderd?
De opbouw van de BGT werd de eerste jaren begeleid door transitieregisseurs van het Bureau SVB-BGT. Zij begeleidden de hele transitie van de Grootschalige Basiskaart Nederland (GBKN) naar de BGT. Zij zetten de lijnen uit en zorgden ervoor dat er afspraken werden gemaakt. En ze spraken deelnemers er ook op aan als die afspraken niet werden nagekomen. Het Bureau zorgde er ook voor dat er passende ICT kwam.
De grootste verandering kwam toen de transitie was afgerond en Bureau SVB-BGT werd opgeheven. De ICT werd overgedragen aan het Kadaster. De bronhouders gingen de samenwerking zelf organiseren. Dat was een belangrijk moment, want we moesten zélf gaan bepalen hoe we de zaken wilden regelen. Bijvoorbeeld de vraag over kwaliteitsmanagement. Zijn we daar zelf van? Of doet het ministerie dat als toezichthouder? Of is dat toch een taak voor het Kadaster? En hoe zorgen we ervoor dat de verantwoordelijke die rol ook daadwerkelijk oppakt?
Zijn er dingen die je mist uit de beginperiode?
Ja, de najaarsbijeenkomsten. Dat waren toen echt congressen. Er waren visionairs met een groots en meeslepend verhaal. Iedereen die iets te bieden had op het gebied van de BGT was er. Er waren goodies. Er was reuring in de tent. We waren iets groots aan het maken en alles moest op z’n kop.
Maar de BGT is niet langer een groots en meeslepend transitietraject maar qua gebruik eigenlijk vrij onzichtbaar. Een gegeven. Geodata uit de kraan. Feitelijk hebben we aan de verwachtingen voldaan, maar die opwinding van het begin mis ik wel ja.
Vorig jaar is de Visie SVB-BGT 2024-2030 vastgesteld. Je hebt daarin een belangrijke hand gehad. Natuurlijk is alles wat in de visie staat belangrijk, maar wat zijn wat jou betreft de highlights?
Los van de inhoud van de visie, vind ik het enorm veel meerwaarde hebben dat de bronhouders deze visie gezamenlijk hebben opgesteld.
Qua inhoud vind ik uniformiteit erg belangrijk. Als bronhouders ieder voor zich gaan bepalen hoe gedetailleerd we de BGT bijhouden, dan gaat dat ten koste van de bruikbaarheid. Vanuit de bronhouders is het begrijpelijk dat er verschillen zijn, maar voor het product BGT is dat niet goed.
Verder moeten we scherp onderscheid blijven maken tussen fysiek voorkomen en functie. Wat mij betreft heeft de functie geen plaats in de BGT. ‘Functie elders’ is geen loze kreet; in een federatief datastelsel horen functies in een andere registratie.
Veel bronhouders zien een financieel onzekere tijd op zich af komen, wat het uitdagend maakt om nu te investeren in verbetering van de BGT. Welke andere uitdagingen zie je bij de concrete uitwerking van de visie?
Het is een ambitieuze visie. Je schept daarmee ook de verwachting dat je daadwerkelijk iets gaat doen met alle punten uit die visie. Misschien onderschatten we daarmee wel hoe moeilijk het is om gezamenlijk iets te bereiden. Maar je visie moet ook ambitieus zijn, anders bereik je sowieso niks.
Welke tips heb je voor mij als de nieuwe voorzitter?
Blijf jezelf, en maak gebruik van wat je zelf meeneemt vanuit je gemeente. Heb vooral ook oog voor de mensen die de BGT moeten bijhouden. En accepteer daarmee dat de ontwikkelingen soms traag gaan. Je kan niet zomaar zaken gaan aanpassen, er zijn 400 bronhouders en heel veel afnemers die deze gegevens intensief gebruiken. Je moet heel voorzichtig zijn met aanpassingen, je weet immers niet hoe bronhouders en afnemers de BGT intern organiseren en gebruiken in hun processen.
De doorontwikkeling moet in goed onderling overleg. En daar ligt de opdracht en het belang van SVB-BGT. Hou dat als voorzitter goed in de gaten.
Maar ik heb ook nog een vraag aan jou. Wat vind jij leuk aan geo?
Leuke vraag. Diep van binnen ben ik altijd een geonerd geweest. In feite begon het in groep 8 al, daar zat ik helemaal vooraan in de klas, met m’n neus tegen een enorme wereldkaart. Op de middelbare school had ik een hele leuke aardrijkskundeleraar waardoor ik ontdekte wat er allemaal schuil gaat achter kaarten. Daarna ben ik sociale geografie en planologie gaan studeren, en ik denk met name met warme gevoelens terug aan de opdrachten waarbij we met GIS aan de slag konden. Ruimtelijke informatica. Twee gigantische beeldschermen, veel rekenkracht en bergen data. Heerlijk.
Via wat omwegen ben ik uiteindelijk in de wereld van de basisregistraties terecht gekomen, en ook hier word ik echt enthousiast van een goede kaarten. Wil je een analyse maken? Maak een kaart. Wil je een discussie voeren? Maak een kaart. Wil je beleid onderbouwen? Maak een kaart.
En waarom leek het je leuk om voorzitter van het Bronhoudersoverleg te worden?
Bij de Utrechtse Heuvelrug doen we ons best om mee voorop te lopen bij ontwikkelingen. Maar als relatief kleine gemeente is het niet te doen om actief mee vooruit te lopen. En dat is wel wat we bij SVB-BGT doen. Vooruit kijken. Wat gaan we doen met drones en AI? Wat gaan we doen met 3D? Dat vind ik leuk en daar wil ik graag een bijdrage aan leveren.
Meer laatste nieuws
-
Hello-Goodbye-interview
Negen jaar lang was Heidi van der Vloet voorzitter van het SVB-BGT Bronhoudersoverleg. In die tijd ontwikkelden de circa 400…
-
Werkafspraken opdelen BGT-panden en geometrie boven- en onderbouw
Bericht van Geonovum Geonovum werkt in samenwerking met partijen uit de BGT-keten werkafspraken rondom het opdelen van panden in de…
-
Even voorstellen… Joland
Joland van der Heijden, Stelselcoördinator Basisregistraties bij de Gemeente Utrechtse Heuvelrug is de nieuwe voorzitter van het Bronhoudersoverleg SVB-BGT. Joland…