Even voorstellen… Joland
Joland van der Heijden, Stelselcoördinator Basisregistraties bij de Gemeente Utrechtse Heuvelrug is de nieuwe voorzitter van het Bronhoudersoverleg SVB-BGT. Joland is te bereiken op joland.vanderheijden@svb-bgt.nl.
Vijf vragen aan Joland voor een eerste kennismaking!
Vraag 1: Hoe organiseren jullie de bijhouding van de BGT?
Onze mooie gemeente op de Utrechtse Heuvelrug heeft de inwinning van geometrie en het volledige beheer van de BGT belegd bij een externe commerciële partner. Hiermee borgen we dat er altijd genoeg kennis en capaciteit voorhanden is.
In 2018 zijn de BGT, BAG en BOR gesynchroniseerd en sindsdien wordt alle geometrie ingewonnen door de externe partner voor de BGT. De beheerders van de BAG en de BOR dienen mutatieverzoeken in en bewaken de opgeleverde resultaten.
Vanuit het Team Informatie en Gegevens (I&G) voer ik regie op de bijhouding van de BGT, BAG, BRO en de BRK-pb. Ik monitor de kwaliteit van het stelsel van basis- en kernregistraties, zorg ervoor dat gegevens beschikbaar zijn voor iedereen die de gegevens nodig heeft (en waar relevant de juiste autorisaties heeft), en ik hou in de gaten of processen goed lopen. Waar nodig ga ik met de beheerders en ketenpartners in gesprek om te zorgen dat problemen snel worden opgelost.
Vraag 2: Welke kwaliteits- en ICT aspecten vinden jullie belangrijk?
Afnemers van basisregistraties moeten kunnen vertrouwen op alle geregistreerde gegevens. Als bronhouder hebben we immers niet altijd zicht op wat afnemers precies doen met de gegevens. Het is daarom onze taak om ervoor te zorgen dat alles wat we vastleggen, voldoet aan de afspraken die we hebben gemaakt, ongeacht of wij een bepaald gegeven nou belangrijk vinden of niet.
Mooi streven natuurlijk, maar in de praktijk zijn er natuurlijk altijd zaken die beter kunnen. De kwaliteitsprioriteiten van SVB-BGT en de problemen bij onze belangrijkste afnemers, de BAG, de BOR en het waterschap zijn voor ons leidend bij het bepalen waar we mee aan de slag gaan.
Voor het onderwerp ICT profiteren we van de expertise van de externe partner. Die regelt de volledige BGT-infrastructuur, inclusief de koppelingen naar de BAG en de BOR, zodat we daar weinig omkijken naar hebben.
Vraag 3: Hoe organiseren jullie de samenwerking met de andere bronhouders?
We hebben regelmatig contact met onze belangrijkste buren, de provincie en het waterschap. Ook verwerken we jaarlijks geometrie voor HDSR en RVO.nl. In de regio werken we informeel samen met buurgemeenten om van elkaar te leren. Verder bezoek ik namens de gemeente de regio- en landelijke bijeenkomsten.
Vraag 4: Hoe wordt de BGT gebruikt binnen jouw organisatie?
De geometrie in de BGT wordt gebruikt in alle beheer- en onderhoudsystemen. Ook gebruiken we de BGT als topografische ondergrond in onze viewers, zowel intern als extern.
Vraag 5: Wat is jouw boodschap voor BGT-Nederland?
De BGT is ‘a thing we take for granted’. Je opent een viewer, en hop, daar is de betrouwbare, actuele en solide onderlegger voor tal van overheidsprocessen. Voor iedereen te gebruiken. Niemand die daar nog over nadenkt. En dát is een prestatie van formaat waar we als collectief echt trots op mogen zijn.
Doorontwikkeling van de BGT is een goede zaak, en met alle nieuwe technieken ligt er een mooie toekomst voor ons. En het is altijd goed om na te denken of het slimmer en efficiënter kan. Maar laten we vooral niet uit het oog verliezen wat de BGT zo bijzonder maakt: betrouwbare topkwaliteit.