Traject Vindbaarheid Openbare Ruimten gaat nieuwe fase in

Naomi Himmelreich
11 jun 2020
twitterlinkedinmail

 

In het najaar van 2019 zijn VNG Realisatie en het Nationale Wegen Bestand (NWB) een traject begonnen om de gegevens over straatnamen in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) en het NWB beter op elkaar afgestemd te krijgen: Traject Vindbaarheid Openbare Ruimten.

 

Opvoeren van Openbare Ruimte Labels

Dit traject is opgebouwd in vier fasen. In de eerste fase werken beheerders van BAG, BGT en NWB parallel samen aan het wegnemen van een groot aantal verschillen en onduidelijkheden in straatnamen. Het gaat om meer dan 10.000 Openbare Ruimte Labels (ORL) die BGT beheerders in de BGT plaatsen. Inmiddels zijn ruim 60% van de ontbrekende ORL’s opgevoerd. Bronhouders die nog een aanzienlijke werkvoorraad hebben worden actief benaderd om fase 1 verder op te pakken.

Plan van Aanpak voor BGT-beheerder vóór 1 oktober 2020

Tegelijkertijd kan worden gestart met fase 2 en 3 van het traject. Bronhouders worden gevraagd deze werkzaamheden te starten en deze vóór 1 oktober 2020 af te ronden. Onderstaand een korte toelichting op beide fasen en wat verwacht wordt van de BGT-beheerder. Het volledige Plan van Aanpak vindt u hier.

Fase 2: Wegwerken vervuiling in eigen registratie

Voor het wegwerken van vervuiling binnen de eigen registratie, kan de werklijst worden gebruikt van de indicator “BAG-ORL ontbreekt” die in het Kwaliteitsdashboard BGT Kadaster onder het thema BAG-BGT vergelijkingen is opgenomen. Fase 2 is afgerond als het aantal signaleringen tot 0 is gereduceerd.

Duidelijke onjuistheden

Indien er sprake is van duidelijke onjuistheden (zoals niet-bestaande namen of het ontbreken van formele naamgeving), dan worden de betreffende openbare ruimte labels uit de BGT verwijderd.

Onduidelijke onjuistheden

Indien onduidelijk is of er sprake is van een formele straatnaam, wordt de betreffende naam voor onderzoek aan de BAG-beheerder voorgelegd. Afhankelijk van de onderzoeksuitkomsten van de BAG beheerder wordt alsnog een correcte verwijzing naar de BAG opgenomen of worden de gegevens over de openbare ruimte uit de BGT verwijderd.

Fase 3: Oplossen specifieke situaties

Voor het oplossen van specifieke situaties kunnen de werklijsten worden gebruikt van de indicatoren “Schrijfwijze ORL” en “Type ORL” die in het Kwaliteitsdashboard BGT Kadaster onder het thema BAG-BGT vergelijkingen zijn opgenomen.

  • Schrijfwijze ORL: Schrijfwijze BAG is leidend, deze overnemen in de BGT
  • Type ORL: Onderzoeken welk type juist is en het onjuiste type verbeteren in de betreffende registratie. Indien dit de BAG is meldt de BGT-beheerder dit bij de BAG-beheerder.

Fase 3 is afgerond als beide indicatoren tot 0 zijn gereduceerd.

 

twitterlinkedinmail