Terugblik Contactdag Noord 2019 – In gesprek met Gemeente Assen

Naomi Himmelreich
10 okt 2019
twitterlinkedinmail

Groningen, 3 oktober 2019 – Zo’n 75 bronhouders kwamen samen in de prachtige Statenzaal van het Provinciehuis te Groningen. We stonden stil bij de afronding van Fase 2 en de vraag: hoe samen te werken vanaf 2020? Het startschot van de middag was een filmpje waarin bronhouder Pascal Keij (Gemeente De Bilt) en gebruiker Viktor de Haan (The People Group) met elkaar in gesprek gingen. Een over het algemeen zeldzame gebeurtenis. Dat zou vaker moeten gebeuren volgens Pascal Keij: “Ga eens een halve dag bij gebruikers op bezoek om samen te werken aan de BGT, maar kijk ook eens buiten je eigen domein.”

De boodschap: verbinding tussen bronhouder en gebruiker moet vaker opgezocht worden. Alleen op die manier wordt de kwaliteit van de BGT verbeterd.

Met deze gedachtegang gingen bronhouders de workshops in. Gefocust werd op de kwaliteitswaarborging van de BGT vanaf 2020, het werken naar eenduidige objectenregistratie, de belangrijkste ontwikkelingen rondom BRAVO, de ontwikkeling van BGT naar 3D digital twin en machine learning bij het Wetterskip.

Gemeente Assen wordt gefeliciteerd: zij behaalden alle acht mijlpalen!

In gesprek met Gemeente Assen

Na afloop spraken we Loes Thorbecke en Marcel ten Dam namens de Gemeente Assen, één van de eerste gemeentes in regio Noord die alle mijlpalen behaalden! Hoewel de contactdagen voor Thorbecke en ten Dam in eerste instantie in het teken stond van de juiste ontwikkeling van de BGT, zouden contactdagen zich nu meer kunnen richten op het gebruik ervan. Thorbecke: “Een beter beeld krijgen van wie de BGT echt gebruikt en voorbeelden van gebruik krijgen is belangrijk. Je weet dan veel beter voor wie je al dat werk doet, het stimuleert om hoge kwaliteit na te streven.”

Naast gemeente Assen behaalden ook Meppel, Appingendam, Delfzijl, Loppersum, Het Hoge Land en gemeente Groningen de acht mijlpalen! Een feestelijk moment waarbij een certificaat en maquette van hun gemeente werd uitgereikt.

We vroegen naar het geheim van Gemeente Assen: “Eigenlijk hebben we twee geheimen. Enerzijds is dat we meer dan fulltime investeren en iemand erop hebben zitten die al 15 jaar meedraait. Hij heeft de GBKN en BGT vanaf het begin meegemaakt en heeft ook nog eens alles zelf ontwikkeld. We hebben maar een klein deel uitbesteed. Als alles op één manier wordt gedaan, zijn er veel minder inconsistenties. Anderzijds hebben wij de BAG, BOR en BGT in één team geplaatst waardoor veel kortere lijntjes ontstaan in de keten. Dit is enorm efficiënt. Iets wat wij andere gemeentes zeker aanraden te doen.”

Toch wil gemeente Assen ook nog leren van andere gemeentes: “de aantal veranderingen binnen BAG en BOR worden zo groot dat het moeilijk te behappen wordt. Dit vraagstuk is interessant te bespreken met andere gemeentes. Vanaf 2020 is het dus belangrijk dat provinciale overleggen en een goed werkend dashboard blijven bestaan, maar ook een overkoepelende organisatie die de samenwerking aanstuurt.”

We kijken uit naar de volgende Contactdagen en hopen jullie daar allemaal te zien!

twitterlinkedinmail