Oproep aan bronhouders BGT: data voor managen Coronacrisis

Naomi Himmelreich
11 mei 2020
twitterlinkedinmail

Vanuit de veiligheidsregio’s in heel Nederland is de oproep gedaan om plekken waar groot risico op samenscholing is, in kaart te brengen. Dit om de Corona-crisis beter te kunnen managen. Daarom roept het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bronhouders van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) op om hun bijdrage te leveren. Al meer dan 40 bronhouders leverden data aan.

De Basisregistraties en andere bronnen van geo-informatie zijn zeer nuttige middelen om de Corona-crisis goed te managen. De behoefte om samenscholingsplekken in kaart te brengen, kwam vanuit de veiligheidsregio’s. Denk hierbij aan speeltuinen en speelvoorzieningen, parken, volkstuinen, bungalowparken en hondenuitlaatplaatsen. Dit is relevant voor de handhaving van de coronamaatregelen. Inmiddels hebben al meer dan 40 bronhouders data aangeleverd.

Deze informatie is vaak grotendeels al aanwezig, maar wordt niet gedeeld in de BGT. Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over deze actie. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel hem via info@svb-bgt.nl.

Hoe kan ik informatie delen?

Het delen van deze informatie kan op een landelijk uniforme manier door de informatie als plustopografie op te nemen in de BGT. Hoe dat werkt, is vastgelegd in het Informatiemodel Geografie (IMGeo). Als een bronhouder dit doet komt deze informatie beschikbaar voor hulpverlening en handhaving.

Is het verplicht?

Het betreft een vrijwillige actie voor gegevens die reeds beschikbaar zijn in een organisatie maar nog niet via de BGT zijn ontsloten. De oproep richt zich echt op de huidige corona-crisis en is dus een tijdelijke actie. Hierna kan de bronhouder kiezen om het te laten staan, mits de kwaliteit en actualiteit wordt bijgehouden.

Is er een deadline?

Er is geen deadline gesteld. Het liefst hebben we natuurlijk zo snel mogelijk de gegevens in de BGT zitten. Aan de andere moeten we realistisch zijn. Het werk moet wel gebeuren. Zoals het er nu naar uitziet zal tot het einde van dit jaar in elk geval gemonitord blijven worden. De algemene Corona maatregelen blijven voorlopig immers van kracht. De informatie zal dus zeker nuttig zijn en gebruikt worden, ook als het wat later in de BGT komt.

Onderstaande kaart geeft een impressie van waar speeltoestellen, speeltuinen, sportterreinen, hondenuitlaatplaatsen en parken nu al in de BGT zijn geregistreerd.

Voor vragen of opmerkingen over deze actie kun je terecht via info@svb-bgt.nl

 

Bron: Geonovum

twitterlinkedinmail