Onterecht vervangen objecten BGT

Naomi Himmelreich
08 mei 2020
twitterlinkedinmail

 

Bijna alle bronhouders hebben voldaan aan de tweede fase voor de BGT. Iedere bronhouder is dan ook volop bezig met de bijhouding van deze basisregistratie. Er lijken soms echter problemen te ontstaan rondom de actualiteit doordat actuele luchtfoto’s worden vervangen door oude luchtfoto’s. Daarom graag jullie aandacht voor het volgende:

 

Probleemstelling

Binnen het SVB-BGT krijgen wij signalen door dat bij een bijhoudingsronde, in sommige gevallen een actuelere situatie wordt vervangen door een oudere situatie (objecten overgenomen van een gedateerde luchtfoto). De actuelere situatie kan zijn ontstaan ná datum van de fotovlucht en aangebracht zijn door een andere bronhouder. Door de actuelere situatie te vervangen door de oudere luchtfoto situatie, gaat de kwaliteit van de BGT achteruit.

Dringend advies

Voordat een mutatie wordt doorgevoerd, moet niet alleen beoordeeld worden of de situatie op de luchtfoto overeenkomt met de BGT maar dient ook de mutatiedatum van objecten in de BGT in de afweging meegenomen worden. Indien de BGT objecten met actuelere mutatiedatum bevat, dan mogen die objecten in de BGT niet gemuteerd worden.

Graag aandacht hiervoor in het bijhoudingsproces. De BGT is immers een digitale weergave van objecten in de buitenruimte.

twitterlinkedinmail