In gesprek met de BGT-gebruiker: groenmakelaar Carli van Heeswijk

Naomi Himmelreich
16 dec 2019
twitterlinkedinmail

 

16 december 2019 – Ik sprak met Carli van Heeswijk, groenmakelaar in gemeente Meierijstad. Een groenmakelaar? Ja! De verbindende factor tussen bewoners, bedrijven en gemeenten over alles wat maar over groen gaat. Als mensen ideeën hebben over een stuk groen in de buurt, gaat Carli ter plekke bij ze langs. Hij luistert naar ideeën en kijkt naar wat mogelijk is om het opnieuw in te richten. Als tegenprestatie worden bewoners gevraagd een stuk openbaar groen te adopteren en het zelf te onderhouden met ondersteuning van onze uitvoerende dienst. Tot slot adviseert Carli hen over eventueel onderhoud. En bij al deze werkzaamheden komt de BGT ook kijken!

Door: Naomi Himmelreich

Hoe kom je aan deze bijzondere baan?

“Van oorsprong ben ik tuinman en ik was werkzaam bij de gemeente. Toen de Voorman Groen destijds ophield en het idee heerste om met burgers en vrijwilligers aan de slag te gaan, wilde ik dat wel doen. Ik dacht vervolgens mee over het beleid van groenonderhoud en initieerde het project Groenadoptie. In mijn baan ben ik vaak op pad, veel buiten en veel in gesprek met bewoners.”

Hoe speelt de BGT een rol in je werk?

“Eigenlijk op meerdere manieren. Wanneer bewoners nieuwe ideeën hebben over een stuk groen, ga ik op bezoek om te kijken wat mogelijk is. Daarna ga ik tekenen. In het programma Microstation gebruiken we de BGT als onderlegger. Heel handig! Ik kan makkelijk vierkante meters uitrekenen en ik kan zo mijn nieuwe ontwerp precies aanpassen aan de huidige situatie.”

De BGT gebruikt Carli ook in de bijlage van zijn ‘Groen Adoptieovereenkomst’: “Bewoners kunnen een stukje groen adopteren dat ze zelf willen onderhouden. Hiermee stimuleert gemeente Meierijstad bewonersparticipatie. Mooi toch? Er wordt een symbolisch contractje gemaakt, waarmee bewoners de verantwoordelijkheid over het stuk groen aangaan. In de bijlage wordt het desbetreffende stukje weergeven, afkomstig uit de BGT.”

Valt er nog wat te verbeteren aan de BGT?

Voor Carli is het enorm belangrijk dat de BGT goed wordt bijgehouden. “De BGT is niet altijd geheel accuraat. Als er iets niet klopt in de BGT waar ik een ontwerp op maak, moeten bewoners wel eens teleurgesteld worden. Als er geen mutaties worden doorgegeven aan landmeters, verandert er ook niks in de BGT. Niettemin vind ik de BGT prettig werken en hoeft er van mij niets anders te veranderen.”

Het verhaal van Carli als groenmakelaar is een doeltreffend voorbeeld van gebruik van de BGT. Het maakt het werk van Carli makkelijk en overzichtelijk. En we kunnen ook zeggen dat de BGT indirect een beetje bijdraagt aan bewonersparticipatie!

Heb jij nou ook een interessant voorbeeld van BGT-gebruik? Laat het me weten via onderstaand contactformulier. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

twitterlinkedinmail