De wondere wereld van de glasvezel

Rens Weenink
06 mei 2019
twitterlinkedinmail

De BGT in gebruik

Rolf Bruijn en Leo Hendrikx, zijn binnen Glasvezel buitenaf verantwoordelijk voor het analyseren van GIS-data van gebieden waar glasvezel gelegd zou kunnen worden. Ze vertalen data in bruikbare informatie, met de BGT als belangrijke databron.
Door: Rens Weenink

Links: Rolf Bruijn; rechts: Leo Hendrikx

Tijdens zijn periode bij het Samenwerkingsverband van Bronhouders (SVB) in 2015, waarbij Rolf als kwaliteitscontroleur betrokken was bij het assembleren van de kaart, leerde hij de waarde kennen van de BGT. Deze kennis kwam, toen hij aan de slag ging bij Glasvezel buitenaf, enorm van pas. Op dat moment moest er net een nieuwe procedure ingericht worden op het gebied van objectcategorisering, Rolf: “Met mijn BGT-ervaring zag ik al snel in dat enorm veel van de benodigde informatie beschikbaar is in de BGT, welke je gewoon via het PDOK-portaal kunt downloaden.”

In gebruik
De BGT bleek erg bruikbaar om de juiste data snel te kunnen vinden die bepalend is voor de financiële haalbaarheid van de aanleg van het glasvezelnetwerk. Rolf: “De beste manier om erachter te komen waar spoor ligt, is de BGT, daar staat het gewoon in. Je ziet het wel op andere kaarten, maar de BGT is de meest betrouwbare databron daarvoor, omdat je vlakken hebt waarmee je vierkante meters uit kunt rekenen.” Voordeel is dat de BGT een land dekkend vlakkenbestand is en ze op basis daarvan duidelijke afspraken kunnen maken met gemeenten en waterschappen over graafwerkzaamheden. Rolf: “Vaak krijgen we terug dat we ons huiswerk goed gedaan hebben, we werken met volledige en betrouwbare informatie, en dat wordt gewaardeerd.”
Waar de BGT voor Leo en Rolf ook bruikbaar voor is, is het achterhalen van grondeigenaren van bepaalde gebieden. Leo: “Wanneer een gebied bijvoorbeeld landbouwgrond doorkruist, kan ik bij de desbetreffende bronhouder navraag doen over de juiste vergunningen.” Daarnaast kan de juiste vergoeding voor het openbreken van een berm of stoep berekend worden aan de hand van de BGT.

Het grote voordeel
Naast de BGT gebruiken Leo en Rolf ook andere basisregistraties: de BAG, BRK en BRT. Waar de BGT vooral dient als een antwoord bij meer specialistisch vragen, verschaft de BAG hen basisinformatie over de adressen. Naast de vele voordelen, loopt Leo ook wel eens tegen wat dingen aan, Leo: “Wat het soms lastig maakt is dat veel attributen nog niet verplicht zijn en we hier dus nog niet mee kunnen werken,” Rolf: “Voor ons is het heel fijn als je we verkeersborden in een bepaalde gemeente kunnen zien, zodat we precies weten waar de grens van de bebouwde kom start. Dat willen wij graag weten, maar om die database te krijgen, hebben wij nu nog een commerciële partij moeten omarmen. Wanneer dit soort informatie in de toekomst via de open basisregistraties wordt aangeleverd, is dat voor vele organisaties een verademing.” Een open en makkelijk te bereiken kaart heeft voordelen voor enorm veel sectoren, Rolf: “In het geval van glasvezel kan het goedkoper worden aangelegd, omdat de risico’s tijdens de bouw veel beter vooraf in kaart kunnen worden gebracht.”

Stimuleren
Dat de BGT een handige tool is weten we inmiddels, maar het gebruik ervan loopt nog wat achter, juist terwijl er zoveel mogelijkheden zijn: van slimme parkeersystemen, tot dashboards met bijvoorbeeld zonnepanelen in de wijk, nieuw aangelegd groen of de plaatsing van bomen in de gemeente. Rolf: “Met de kennis en informatie uit de BGT kunnen heel veel mensen en partijen wat.” Toch, zo gaat Rolf verder, zitten de gebruikers meestal niet in de Geo wereld, het zijn de data analisten, de business intelligent mensen die met data werken die vaak ook een ruimtelijk aspect hebben, maar nog maar weinig gebruik maken van de basisregistraties. Hier ligt dus een rol weggelegd voor de geo-afdeling, die, zeker met de omgevingswet de eraan komt, voor een flinke boost kunnen zorgen. Rolf: “De omgevingswet kan een springplank zijn voor de basisregistraties en heeft een enorme boost aan de behoeftes van bewoners, ondernemers omdat er zoveel gaat afhangen van open data.”

Trots op Nederland
“Hoe kun je je leefomgeving inrichten zónder een basisregistratie?” vraagt Rolf zich hardop af. “Het is niet voor te stellen dat je je leefomgeving in wilt richten zonder kaarten die over die leefomgeving gaan. Je zult moeten aantonen dat je als overheid veel betere data hebt dan Bing of Google Maps.” Hoe meer de BGT gevuld wordt, hoe meer we haar gaan gebruiken. Rolf en Leo zijn positief over de toekomstige ontwikkelingen: “in Nederland zijn we op dit vlak echt een voorloper in de wereld. Waar er in het buitenland vele marktpartijen een aandeel hebben, zijn wij heel innovatief op gebied van data, vooral door de goede standaardiseringen.” In een diepe toon sluit Rolf ons gesprek prachtig af: “Een corporatieve vorm van economische groei, ik denk dat daar niemand tegen kan zijn.”

Een mooi gesprek over een mooi gebruik. Dank aan Rolf en Leo voor de medewerking en we komen graag in contact met meer gebruikers zoals deze via: rensweenink@svb-bgt.nl

Als afsluiter een vraag aan jou, de lezer: Wat zou jij nodig hebben om de BGT (nog veelvuldiger) te gaan gebruiken?

twitterlinkedinmail

2 reacties

 1. Paul J. Sigtermans op 7 mei 2019 om 10:33

  Ben het er helemaal mee eens dat het kaartmateriaal van de overheid beter en actueler moet zijn dan dat van Google of Apple maps.
  Jammer om te constateren dat er nog overheidsinstanties zijn die de BGT (nog) niet gebruiken.
  Ambtenaren en andere gebruikers van infrastructuur zouden eigenlijk constant door een BGT bril naar hun geo-mgeving moeten kijken om vervolgens. aan het eind van de dag de geconstateerde verschillen bij “verbeter de kaart” te melden.
  Ik ben 75 jaar en probeer dagelijks de “verschillen” te herkennen.
  Een leuke hobby waardoor de geest scherp blijft.

  • Rens Weenink op 3 juni 2019 om 09:32

   Hoi Paul,

   Wat leuk om te lezen dat je nog dagelijks met de BGT bezig bent. Ik ben het helemaal met je eens dat dat de BGT meer onderdeel zou moeten zijn van de bril waarmee ambtenaren naar hun dagelijkse werkzaamheden kijken: een actuele kaart zorgt voor meer gebruik en vice versa. Wanneer je tips hebt hoe wij dat nog meer zouden kunnen stimuleren, horen we dat natuurlijk graag.

   Dank en groet,

   Rens, communicatieadviseur SVB-BGT

Laat een reactie achter