De bronhouder vertelt

Rens Weenink
01 apr 2019
twitterlinkedinmail

In gesprek met Harry van Rijswijk en Nick van den Boer, gemeente Dongen.

De komende tijd zullen we meer aandacht besteden aan hen die alle data verzamelen voor onze kaart: de bronhouder. In De Bronhouder Vertelt gaan we in gesprek met bronhouders die goed op weg zijn om erachter te komen wat hun geheim is, waar ze tegenaan lopen en de tips die ze hebben voor andere bronhouders. Deze maand zijn we te gast in de gewoonste gemeente van Nederland, in Dongen bij Harry van Rijswijk en Nick van den Boer, waar regisseur Silvy Horbach vooraf over zei: “Erg knap voor zo’n kleine gemeente dat ze alles nu al zo goed op orde hebben.”

Door Rens Weenink


foto: Gemeentehuis Dongen, Harry van Rijswijk en Nick van den Broek

Relatie met de beheerders
In 2009 zijn Harry en Nick direct begonnen met het bouwen van de BGT op basis van een lijnenkaart die van oudsher goed op orde was. In overleg met de beheerders van het grijs (wegen), het groen (natuur) en bijvoorbeeld de lichtmasten begonnen ze tijdens het opbouwen “gewoon met een paar vlakjes.” Deze pragmatische aanpak, dicht op de directe gebruiker kenmerkt de strategie van het Dongense BGT-team, Harry: “De beheerder ziet een meting binnen zes weken terug in de kaart. Dat is het fijne van een eigen meetploeg.”

De samenwerking met de beheerders is altijd erg goed geweest, Harry: “We maken de BGT vooral voor de beheerders: als zij tevreden zijn, zijn wij het ook.” En dus is de BGT ook 1 op 1 gekoppeld met de beheersystemen voor de openbare ruimte. Op dit moment is de koppeling nog één richting op, maar ze hopen dit jaar de wederkerige relatie te realiseren. Dit zorgt ervoor dat beheerder en BGT-ploeg elkaar makkelijk kunnen vinden en dat de BGT een hoge prioriteit heeft op ieders agenda.

Harry over het SVB-BGT: “Ik zie gewoon dat er een club zit die ervoor gaat en die een mooi product wegzet. Van mij krijgt het gewoon een dikke acht.”

Sinds kort hebben ze aan de hand van een Lean-traject het proces nog efficiënter gemaakt, om de lijntjes tussen beheerder en het BGT-team nog korter te maken, Nick: “De beheerder die de mutatie buiten veroorzaakt, moet dit melden aan ons. Een proces waar we wel een aantal jaren mee bezig zijn geweest om neer te zetten. Het doorgeven van mutaties werd nooit consequent gedaan en was enorm omslachtig, maar gaat nu eigenlijk heel erg goed doordat we direct in contact staan met de beheerder die de mutatie doorgeeft.” De mannen merken beiden dat het gebruik van de kaart wordt gestimuleerd door een actuele BGT, Harry: “dat is een wisselwerking,” Nick: “De beheerder is afhankelijk van onze metingen en actualiteit.”


Samenwerken met het SVB-BGT
Belangrijk voor Harry en Nick zijn de regiobijeenkomsten die meerdere malen per jaar door regisseur Silvy georganiseerd worden, Harry: “Anders gaan we [de bronhouders] over elkaar praten, maar we moeten met elkaar praten. Het fijne aan de bijeenkomsten is dat je hoort wat er allemaal speelt, wat er goed gaat, wat misschien minder.”

De rol die Nick en Harry voor zich zien voor het SVB-BGT de komende tijd is het continu faciliteren en bespreekbaar blijven maken van komende wijzigingen: “bronhouders hebben niet altijd door wat er komt kijken bij nieuwe veranderingen in het BGT-model.”


Tips voor collega’s
Een belangrijke tip die Harry en Nick hebben lijkt een voor de hand liggende: “Op tijd beginnen. Als je op tijd begint heb je ook tijd voor projectjes tussendoor. We zien het als een continu proces.” Hun pragmatische manier van omgaan met hun taken zorgt ervoor dat ze snel keuzes maken, Nick over het kiezen van een juiste terminologie: “Als het echt heel diffuus is; pak iets. Wie zit ermee? Niemand! Zolang je het maar consequent doet.”
Het uitvoeren van de mutatiesignalering doet een andere partij voor Harry en Nick, maar wanneer de mutaties binnen zijn zorgen zij voor een snelle verwerking. Nick: “Heb je ze binnen? neem er snel de tijd voor om ze te verwerken.”
Sinds kort zit er een BOR-beheerder bij Harry en Nick in het team die overzicht heeft over alle beheerders, wat veel voordelen oplevert op het gebied van de communicatie, zeker nu zij ook wat simpele BGT-handelingen oppakt.
De samenwerking met beheerders en buurtbronhouders levert veel op voor Harry en Nick. Zowel qua snelheid van de verwerking als in actualiteit en uniformiteit zorgen deze contacten voor waardevolle stappen richting het afronden van de tweede fase.

Samenwerking Waterschap
Een mooi voorbeeld voor een efficiënte samenwerking is die tussen het Waterschap Brabantse Delta en gemeente Dongen. Deze is ontstaan via een oude collega van Harry doordat het Waterschap nog wat ver achter liep. Gemeente Dongen heeft de verwerking van mutaties van de sloten in haar gebied op zich genomen, waar dit eigenlijk tot de verantwoordelijkheid van Waterschap hoort. Voor Dongen bleek dit goed uit te komen, omdat er veel van hun gebied aan de sloten grenst. Nu kunnen ze deze zelf oppakken in plaats van afhankelijk te zijn van een andere partij en ontvangen zij hier gewoon de financiële vergoeding voor.

Nick en Harry zijn twee bronhouders die hun BGT enorm goed voor elkaar hebben: de lijnen met de beheerders zijn kort, de BGT heeft een hoge prioriteit bij het hele interne team en ze zorgen ervoor dat ze op tijd beginnen en niet te lang blijven hangen in bijzaken die voor het resultaat onbelangrijk zijn. Een mooi voorbeeld in deze afrondingsfase van de tweede fase!


Vragen over dit artikel of andere mooie voorbeelden die uitgelicht mogen worden? Neem contact op met Rens Weenink.

 

 

twitterlinkedinmail